Är du en erfaren ledare som vill fortsätta utvecklas?

Något mycket spännande med ledarskap är ju att man aldrig blir fullärd eller ”klar”.

Det är något jag har fått erfara när jag själv arbetat som ledare och haft förmånen att lära mig mer om när jag träffat ledare som arbetat i många år. De goda förebilderna har ofta något gemensamt, de har fortfarande suget att bli lite mer kompetent, lite mer närvarande, lite mer bjussiga och ännu mer ledare. Visst kan de luta sig tillbaka och lägga upp fötterna på skrivbordet, men på ett ödmjukt sätt.

Ofta är de här ledarna trygga och faller inte så lätt in i ”här-sitter-jag-med-armarna-i-kors-och-tycker att- jag-är-fullärd”, utan de är nyfikna, vetgiriga och intresserade. Det kan vara av ny teknik, yngre förmågor med ny kunskap, nya utbildningar eller människor i sin direkta omgivning eller utifrån.

 

NYFIKET FÖRHÅLLNINGSSÄTT

Min spaning sammanfattar dessa ledare med nyfiket förhållningssätt : )

Jag ser de här kompetenta kvinnorna och männen i ledarpositioner, med massor i kunskapsryggsäcken, gå in i möten, lärande, utanför-boxen-aktiviteter med stor nyfikenhet. En bra regel som jag lärt mig är att i varje möte tänka: ”Undra vad jag kommer lära mig av den här personen som jag nu har förmånen att få träffa” eller ”Undra vad den här nya och obekanta situationen kommer lära mig”.

En god vän och kompetent fd kollega som jag hade förmånen att utveckla ledarskapsutbildningar med tidigare, använder ofta Nicke Nyfiken som visuell bild när vi pratade om att vara en närvarande och intresserad ledare. Att öppna upp för ett klimat där frågor och lärande om sina medarbetare, deras situation, mål, glädjeämnen osv, leder till större motivation och engagemang i deras arbetsvardag. Jag är helt övertygad om att en nyfiken ledare också är en förebild och en motivator för sina medarbetare.

 

Mina insikter om nyfiket förhållningssätt:

  • Det finns lärdomar i alla möten och situationer – med nyfikenhet och reflektion får du dem
  • Ålder spelar ingen roll – se på våra ”äldre” bloggare
  • Nyfikenhet är en drivkraft som håller oss unga
  • Ibland har vi turen att få våra gamla ”sanningar” ifrågasatta – det om något är utvecklande
  • Lyssna nyfiket på de som har vitt skilda idéer från dina – de kan sitta inne på guldkorn

 

Är du en nyfiken ledare, hör gärna av dig. Jag vill gärna höra mer om hur du arbetar. Vill du bli mer nyfiken som ledare? Det kan vi arbeta med i coachande samtal eller ledarutveckling, om du önskar, varmt välkommen att kontakta LaBranche.

 

Kram från coachen!

Fler insikter

Offerkoftan & att skapa sitt liv

Framgångsrika målgörare

Nytt år, nya löften? Så lyckas du!

Känner du dig otillräcklig?

Är du osäker i din chefsroll? Du är inte ensam…

Låter du ditt liv och äventyr passera? 

VARFÖR är du ledare?

Att hantera jämförelsehets

Prestationernas himmel och helvete

“Klok som en uggla” i ledarskapet…

Rulla till toppen