Nytt år, nya löften? Så lyckas du!

Hur många gånger har du lovat dig själv något som rinner ut i sanden?

Jag räcker upp handen och säger: -Det har hänt ett antal gånger i mitt liv! Både vad gäller kost, relationer, målsättningar kring jobb eller starta upp ett projekt som sen blir halvgjort. Det finns några anledningar till att vi människor inte riktigt tar våra löften ”hela vägen”. De flesta av oss tycker det är lätt i början, men efter ett par veckor tappar många av oss motivationen och det fokus man satt upp.

I studier (bland annat marsmallow-testet som gjordes vid Stanford på 60-talet) finns några ledtrådar som hjälper oss att förstå vad som behövs för att lyckas. Det handlar dels om att vi behöver lära oss att skjuta upp snabba belöningar för att nå ett långsiktigt mål, men också självkontroll. I testet fick barn sätta sig vid ett bord där det låg 1 marsmallow. Lyckades barnet vänta i 20 minuter utan att äta den första, fick barnet istället 2 marsmallows. De som klarade att vänta de här 20 minutrarna, distraherade sig med andra saker för att klara uppdraget. De sjöng, gungade på stolen och gjorde allt de kunde för att motstå impulser att stoppa den första marsmallowen i munnen. De såg att belöningen att vänta var större och kunde använda sin självkontroll. Vad kan vi lära oss av detta?

  • Vi behöver vara uthålliga
  • Vi behöver ”coola ner oss” när vi får impulser att göra tvärt om det vi lovat oss själva
  • Vi kan omprogrammera tankarna genom att distrahera oss med annat

 

I frontalloben i hjärnan finns kognitiva färdigheter som hanterar impulser, handlingar och känslor. Härigenom kan hantera våra mål och våra liv. Det låter stort, men ja, det är faktiskt så! Är vi medveten om hur hjärnan fungerar, med dessa känslor, handlingar och impulser om ”omedelbar belöning” , så kan vi också lättare resonera med oss själva att när vi står där med ”handen i kakburken” eller vad det nu kan handla om.

Det finns också ett smart verktyg (även forskat på) som heter ”Om-Så-planer” och det handlar egentligen om att hjälpa sig själv och människor att mer effektivt nå sina mål. Här får man automatiskt en egenkontroll på situationer som utlöser beteenden som man vill ändra på. Inom coachingen jobbar vi ibland med dessa inslag, när klienten inte tagit sina tankar till handling för det önskade läget.

 

Några exempel på Om-Så-planer

  • OM min kollega mailar mig på kvällen, SÅ kommer jag inte svara på det förrän imorgon (om målet är att hitta balans mellan arbete och fritiden)
  • OM jag ser en kaka, SÅ kommer jag lägga undan den! (om målet är att äta mer hälsosamt)
  • OM jag undviker att följa min dröm, SÅ kommer jag aldrig få veta (om målet är att leva mer från hjärtat/drömmar)
  • OM jag undviker att söka det där jobbet, SÅ kommer jag inte att utvecklas och trivas (om målet är arbetstillfredställelse eller karriärmöjligheter)

 

Jag vill också påminna dig som tvekar på att följa dina drömmar, om något jag skrivit tidigare. Nämligen en av de vanligaste sakerna vi ångrar vid vår dödsbädd (från Bronnie Wares bok ”The five regrets of the dying”) är:

”Jag önskar att jag följt mina egna drömmar”när det egna livet snart är över, kan man överblicka det med bättre fokus. Ware (författaren i boken) noterade att de flesta patienterna inte hade uppfyllt ens hälften av sina drömmar, vilket gav upphov till både ånger och ångest.

Så återigen: OM jag undviker att följa mina drömmar, kommer jag ångra mig på min dödsbädd.

Läskigt, men sant. Ditt liv, ditt äventyr. Vad väntar du på?

 

För dig som vill läsa mer om marsmallowtestet och vilka fler vinster som barnen med självkontroll fått genom livet, finns en bok Marsmallowtestet – att bemästra självkontroll, av Walter Mischel (psykologiprofessor). 

Hör av dig om du vill ha min hjälp. En coach kostar en slant, men väl värt varje investerad krona. En beteendeförändring eller uppfylld dröm i livet, kan sällan mätas i pengar.

 

Kram från coachen!

Fler insikter

Det bästa kanske inte hänt än

Offerkoftan & att skapa sitt liv

Framgångsrika målgörare

Känner du dig otillräcklig?

Är du osäker i din chefsroll? Du är inte ensam…

Är du en erfaren ledare som vill fortsätta utvecklas?

Låter du ditt liv och äventyr passera? 

VARFÖR är du ledare?

Att hantera jämförelsehets

Prestationernas himmel och helvete

“Klok som en uggla” i ledarskapet…

Rulla till toppen