Är du osäker i din chefsroll? Du är inte ensam…

Mina insikter kan hjälpa dig på vägen.

Ett av de absolut vanligaste ämnena som kommer upp i ledarutveckling är just den här känslan av osäkerhet i sin chefsroll. Det kan vara vissa områden där vi känner oss säkra, kompetenta och har tillräckligt goda erfarenheter för att enkelt navigera i vår ledarskapsvardag. Sen finns det områden där vi känner oss osäkra. I de här områdena kan det lätt skapas en känsla av att inte vara tillräcklig, mindre kompetent eller en bluff. Det är ofta självkänslan som spelar ett spratt här.

SOPA UNDER MATTAN ELLER ÖVERARBETA

Det blir lätt för lite eller för mycket i de områden där vi känner oss osäkra. Antingen sopar vi det under mattan och hoppas på att det ska lösa sig på något magiskt sätt eller så överarbetar vi och försöker täppa till alla möjliga risker för att någon ska kunna ”komma på oss” och se det som vi upplever som våra svagheter. Båda de här scenarierna leder såklart till negativa känslor. Att inte ta tag i saker, som vi innerst inne vet att vi borde (ex en konflikt, ett dåligt beteende hos en medarbetare eller en komplex rapport vi inte förstår) skapar till slut stress i oss.

Att överarbeta, så inga svagheter ska synas, gör också att vi blir ineffektiva och tappar tid till annat som är värdefullt i ledarskapet.

INGEN ÄR PERFEKT

Sanningen är, att ingen är perfekt. Vi har alla några/något område som vi är svagare i. Det kan bero på massa olika saker: kompetens, engagemang och prioriteringar. Det viktiga är att vi lär oss hantera det på ett sätt som vi kan leva med och tycker är okej, utan att slå ner på oss själva i tanken.

Själv var jag inte helt bekväm i min chefsroll (nu menar jag peka-med-hela-handen-chefs-rollen), vilket gjorde att jag prioriterade att vara en god ledare och coach. Min uträkning var att:

Är jag närvarande + inspirerande + visar vägen + coachar mina medarbetare i deras drivkrafter och målbilder + ger daglig feedback = kommer jag slippa vara ”peka-med-hela-handen”-chefen.

Naturligtvis fick jag ju peka med hela handen någon gång ändå, men väldigt, väldigt sällan.

MINA INSIKTER – från osäkerhet till att hantera situationen:

1, Var prestigelös – VÅGA fråga om hjälp!

2, Mod – vi lär oss nytt varje dag i vårt ledarskap – idag kan vara dagen då jag lär mig att inte sopa det här obehagliga under mattan, utan ser vilka vinster jag får av att faktiskt ta tag i det här. Det kommer vara obekvämt, men lärande, utvecklande och bäst för arbetsgruppen.

3, Bygg inte upp demoner – ja, vi må vara osäkra och känna oss mindre kompetenta, men det innebär inte att det kommer bli katastrof för att jag tar mig an det här utmanande området eller min osäkerhet.

4, Se och tillåt dig att vara stark i dina naturliga talanger, förmågor, beteenden och gåvor! Det är här du ska lägga störst fokus. Vad är det du gör här, som du kan ta med dig till dina mer osäkra områden?

Jag finns här om du vill arbeta med din osäkerhet genom coachande samtal eller utbildning. Här arbetar vi med möjligheter, utveckling och önskvärda resultat, oavsett ditt utgångsläge.

Kram från coachen!

Fler insikter

Det bästa kanske inte hänt än

Offerkoftan & att skapa sitt liv

Framgångsrika målgörare

Nytt år, nya löften? Så lyckas du!

Känner du dig otillräcklig?

Är du en erfaren ledare som vill fortsätta utvecklas?

Låter du ditt liv och äventyr passera? 

VARFÖR är du ledare?

Att hantera jämförelsehets

Prestationernas himmel och helvete

“Klok som en uggla” i ledarskapet…

Rulla till toppen