Låter du ditt liv och äventyr passera? 

När jag uppvaktar en 18-åring på väg ut i vuxenlivet eller släpper iväg en utbildningsdeltagare från en kurs i personlig utveckling, brukar jag avsluta med ”det är ditt liv och ditt äventyr”.

Tidsåtgång: 2 minuter

Varför är det så lätt att hamna i ekorrhjulet, invaggad trygghet och gamla sanningar som någon annan sagt och som vi anammat som vår ”egen sanning”? Jag är si eller så, jag borde göra si eller så, tänk vad de ska tycka om jag gjorde på ett helt annat sätt. Du ÄGER ditt liv. Det innebär att du ÄGER möjligheten till att leva det till fullo eller kanske inte alls.

Har du råd att inte leva ditt liv och ditt äventyr?

Svaret på frågan om att det är lätt att stanna i invaggad trygghet är ganska enkel. Vi människor är i grund och botten ganska lata, det är jobbigt med förändring (tycker de flesta) och man vet ju inte vad man får om man faktiskt beger sig ut på det där äventyret, det som är jag, fullt ut. Ändå träffar jag människor varje vecka som känner av det där ”skavet”, att det är något i mitt liv som inte känns rätt eller bra för mig. Vissa har ganska bra koll på vad det faktiskt är som skaver, medan andra inte vågat utforska, då hindren och rädslan för vad man ska hitta, känns alltför stora. 

Själv behövde jag en rejäl identitetskris i samband med ett wake-up-call innan jag förstod var mitt ”skav” låg. Det fick ta tid att hitta pusselbitarna till ”skavet” och när det väl föll på plats blev jag lugnare, mer harmonisk i linje med mina värderingar och passion och kände mer självkärlek än någonsin.

Så har vi råd att inte leva vårt egna äventyr? Jag säger NEJ! Det kostar för mycket att inte ta reda på vad som är viktigt (våra värderingar, våra mål och mening med livet). Hur kan man göra plats för det i sitt liv för att hitta den genuina lyckan, kärleken och den rätta riktningen framåt, som bor därinne hos oss alla. Vissa av oss har den gömd under flera lager, ungefär som en lök.

En aha-upplevelse för mig var att läsa boken The five regrets of the dying, med författaren Bronnie Ware. En fantastiskt uppvaknande bok som handlar om de fem vanligaste sakerna vi ångrar på vår dödsbädd. Från boken:

 1. Jag önskar att jag följt mina egna drömmar”
  När det egna livet snart är över kan man överblicka det med bättre fokus. Ware noterade att de flesta patienterna inte hade uppfyllt ens hälften av sina drömmar, vilket gav upphov till både ånger och ångest.
 2. ”Jag önskar att jag inte jobbat så mycket”
  En vanlig kommentar, särskilt från de manliga patienterna enligt Ware. De flesta upplevde att de lagt för mycket tid och fokus på sitt jobb och missat barnens uppväxt och tid med sin partner. Att det var vanligare bland män tror Bronnie beror på den generationen hon mötte, där kvinnorna helt enkelt tog ett större ansvar för hem och familj.
 3. ”Jag ångrar att jag inte sa vad jag kände”
  Den som håller inne sina känslor och inte visar sitt sanna jag eller äkta åsikter blir bitter. Detta såg Bronnie tydligt bland patienterna. Bitterhet, falskhet och oäkta relationer är skadligt för hälsan anser hon.
 4. ”Jag önskar att jag vårdat vänskapen bättre”
  Det var också många personer som ångrade att de inte värdesatt vänskapen högre. Att leta upp gamla vänner är svårt och att skapa nya kan kräva för mycket energi på ålderns höst. Att inse att man prioriterat bort viktig vänskap är en smärtsam insikt, det såg Ware tydligt.
 5. ”Jag önskar att jag varit lyckligare”
  Att det är möjligt att välja sin egen lycka insåg många i slutskedet enligt Ware. Gamla mönster och vanor gör det svårt att värdesätta den lycka som faktiskt finns inom räckhåll och rädsla för förändring kan stå i vägen för att hitta nya glädjekällor. Många ångrade att de inte tagit till vara på guldkornen i vardagen – eller vågat leta efter nya.

MINA INSIKTER 

Livet är här och nu. Inte sen…

Du är så mkt mer än vad andra gjort dig till. Har någon sagt till dig att du är si eller så? Det får stå för den personen, det är inte den du är.

Du bär fullt ansvar för ditt liv – jobbig tanke eller frihetstanke?

Be om hjälp och stöd. För att leva vårt liv och vårt äventyr, kommer andra människor att vara viktiga. Var noga med att välja dem som vill ditt bästa.

Du får börja om, du får utforska, du får utvecklas och leva, ända till dagen du slänger in handduken…

Den största vinsten av att leva sitt liv och sitt äventyr, är att du ÄGT ditt liv…

 

Reflektionsfrågan: Har du råd att låta livet passera förbi utan att ha levt ditt äventyr?

 

Kram och lycka till!

Fler insikter

Känner du dig otillräcklig?

Är du osäker i din chefsroll? Du är inte ensam…

Är du en erfaren ledare som vill fortsätta utvecklas?

Att hantera jämförelsehets

Prestationernas himmel och helvete

“Klok som en uggla” i ledarskapet…

Scroll to Top